Alt du skal vide om kompressionsklasser
VORES BLOG

Alt du skal vide om kompressionsklasser

af Vicktoria Vorre Jul 04, 2022

Før du vælger din kompressionsbeklædning, er det nødvendigt at kende til de forskellige kompressionsklasser. Typisk skelner man mellem tre forskellige klasser, som dækker over tre meget forskellige behov. Det er derfor vigtigt at vælge den helt rigtige kompressionsbeklædning, så du hverken får for meget eller lidt kompression. Er du i tvivl, så rådfør dig med din læge.

Kompressionen måles i mmHg, hvor mm står for millimeter og Hg for kviksølv. Det måler, hvordan beklædningen reagerer ved en bestemt trykforandring og bestemmer hermed hvor stort et tryk, du giver kroppen.

De tre forskellige kompressionsklasser er delt ind i klasse 1, klasse 2 og klasse 3. Klasse 1 giver et mildt tryk, og klasse 3 giver et kraftigt tryk. Vælg derfor altid efter behov!

OBS.: Alle vores produkter fra Copper Fit tilhører klasse 1.

Copper Fit er det mest fortrukne mærke blandt flere eliteidrætsudøvere i Danmark, USA og Canada.

Flere studier viser, at kompression giver øget restitution før, under og efter træning. Da blodet mere effektivt forlader venerne mod hjertet.

 

Klasse 1 - mild kompressionsstyrke (15-21mmHg)

Alle kan med fordel bruge kompressionsbeklædning med en mild kompressionsstyrke.

Det mest almindelige i denne styrke er støttestrømper, der både bruges til at forbygge ømme og hævede fødder, træthed eller små åreknuder.

Støttestrømper er perfekte til hverdagsbrug, hvor mange har glæde af dem. Det gælder, hvis du står eller sidder i langvarige statiske stillinger – eksempelvis på arbejdet, ved flyrejser eller længere køreture. De er desuden supereffektive ved graviditet, for at forebygge eller nedsætte hævelser i ben og fødder eller til behandlingen af små åreknuder.

Vores Copper Fit kompressionsstrømper fungerer desuden godt som støtte til ben og ankler ved løb, da de hjælper med at opretholde mobiliteten og er produceret i det lækreste materiale - uden søm og med åndbare og lugt reducerende kobberfibre.

 

Klasse 2 - medium-stærk kompressionsstyrke (23-32 mmHg)

Brug KUN klasse 2, hvis du har fået det anbefalet af din læge eller sygeplejerske.

Denne kompressionsstyrke bruges typisk i forbindelse med større problemer såsom venøs insufficiens eller åreknuder og er supereffektiv efter operationer eller ved heling af voldsomme forbrændinger.

Kompressionsbeklædning af denne styrke bør ikke bruges til hverdag, da det kan have den modsatte effekt og nedsætte blodcirkulationen i kroppen samt forhindre kroppen i at restituere. Det bør derfor kun bruges i forbindelse med operationer og med en anbefaling af egen læge.

 

Klasse 3 - meget stærk kompressionsstyrke (33-46 mmHg)

Brug KUN klasse 3, hvis medicinsk uddannet personale har godkendt brugen og behovet.

Ved meget store gener og vedvarende udfordringer kan der være behov for kompressionsklasse 3. Det er kun i meget sjældne tilfælde, at man har behov for denne kompressionsstyrke. Ofte er det patienter, der lider af kraftige åreknuder, kraftigt ødem og lymfødem, kronisk venøs insufficiens eller ved behandling og forebyggelse af venøse bensår samt behandling af posttrombotisk syndrom.