Kompression som behandling
VORES BLOG

Kompression som behandling

af Vicktoria Vorre Jul 12, 2022

Kompression fremmer blodgennemstrømningen i kroppen og kan med fordel bruges mod hævede ben, ankler og fødder. Kompression giver en konstant understøttelse af vener, blodårer og veneklapper, hvilket hjælper væske og blod tilbage til hjertet, hvor det bliver iltet. Denne proces leder affaldsstoffer ud af kroppen og reducerer forkalkning af blodkar, hvilket gør kompression til et oplagt valg for diabetespatienter at bruge.

Efter Interview med: Claus Borup Skovsgaard, Motions- og projektleder hos Diabetesforeningen.

 

Selvom kompression medvirker til en lang række fordele, skal man alligevel være forsigtig, når man vælger kompression som behandling. Særligt som diabetiker er det vigtigt at undersøge produktet, inden det tages i brug. 

 

”Flere diabetespatienter bærer en nervesygdom, der gør det svært at mærke kompressionstrykket. Det er derfor vigtigere at patienterne får en strømpe, der er let, åndbar, uden søm og kanter, så foden ikke belastes”, siger Claus Borup Skovsgaard i et interview. ”På den måde undgår man et for kraftigt tryk på blodbanen, risiko for svampeinfektioner og irritationer”, tilføjer han og fremhæver, at man altid bør rådføre sig ved sin læge, inden man vælger kompression som behandling.  

 

Claus Borup Skovsgaard fortæller, hvordan man i stedet kan behandle og forebygge eventuelle smerter, hævelser og gener ved diabetes: ”Det vigtigste er, at patienten får aktiveret blodcirkulationen uden et for højt kompressionstryk. Det kan f.eks. gøres med fodmassage eller et varmt fodbad. Alternativt kan man hvile fødderne og massere dem i en god højde, så væske og blodet bliver ledt tilbage til hjertet. Disse behandlinger virker både forebyggende af hævelser og lindrende af smerter”, siger Claus Borup Skovsgaard til Painhunter og pointerer, at diabetespatienter med nervesygdomme har svært ved at mærke temperaturen i fødderne, og det er derfor vigtigt, at temperaturen på fodbadet er justerbart.

 

Da diabetespatienter er lettere tilbøjelige til at få sår og er længere tid om at hele er det vigtigt at de får en strømpe, der ikke sidder og trykker, men i stedet er let og åndbar. Dog kan en kompressionsstrømpe være nødvendig i kortere perioder, hvis patienten har voldsomme men. ”Man får ofte hævelser, ligtorne og en brændende, prikkende fornemmelse i ben og fødder, så her kan en kompressionsstrømpe være nødvendig i en kort periode”, siger Claus Borup Skovsgaard og forklarer, at patienter med hjertesygdomme skal være ekstra opmærksomme: ”Med kompression leder man blodet tilbage til hjertet. Væk fra benene. Det kan derfor være farligt, hvis man har hjerteproblemer”.  

 

Afslutningsvis pointerer Claus Borup Skovsgaard hvor vigtigt det er, altid at rådføre sig hos sin læge inden man prøver kompression som behandling.  

Hos Painhunter har vi forskellige fantastiske kompressionsstrømper og støtte til fødderne. Vi har blandt andet vores Copper Fit Energi Ankelsokker, der støtter hele nedre del af benet på bedste vis både inden, under og efter træningen eller som kan bruges til mange andre formål. Hvis du er mere interesseret i at få støtte direkte til foden, kan vi varmt anbefale vores Copper Fit Fodstøtte. Vi har også vores meget effektive Copper Fit Energi Kompressionsstrømper. Du kan bestille dem alle herunder: