Symptomer og behandling
VORES BLOG

Symptomer og behandling

af Ana Maria Apostul Feb 09, 2021

Hovedpine er en meget hyppig tilstand og er en af årsagerne til at mere end hver 3. dansker søger lægehjælp.

Der findes flere forskellige typer hovedpine og årsagen skifter også afhængigt af de symptomer man oplever. Faktisk findes der over 200 forskellige typer hovedpine, men de 4 nedenunder er de mest typiske. 

Det er dog helt normalt at have hovedpine et par gange om måneden uden at man behøver at bekymre sig. Vi lever i en stresset hverdag og bruger mange timer om dagen på at sidde foran en skærm, og det kan resultere i lidt hovedpine en gang imellem. 

Hvis man derimod oplever hovedpine dagligt eller flere gange om ugen, kan det være meget generende og du bør undersøge det med din læge. 

 

Årsager til hovedpine

Der kan være rigtig mange forskellige grunde til hvorfor man døjer med hovedpine. Mange oplever det på grund af stress, for meget tid foran skærmen, forkølelse, dårlig arbejdsstilling, for lidt vand eller søvnmangel.

En del mennesker oplever også hovedpine hvis de ikke drikker kaffe, hvorimod andre oplever det hvis de drikker kaffe. I det hele taget, er det svingninger i kroppens miljø som gør at man får hovedpine.

Bihule hovedpine

Det kan også hedde sinus-hovedpine og det opstår oftest grundet bihulebetændelse. Det føles som en dundrende hovedpine og forekommer tit i forbindelse med en forkølelse.

Sinus hovedpine er ikke noget der forekommer så tit i Danmark, og man har stadig svært ved at finde den endelige løsning til hvorfor hovedpinen opstår.

Bihulebetændelsen viser sig ved følgende:

  • Når du bøjer hovedet nedad, bliver smerterne værre
  • Du kan opleve gulligt og tyktflydende næseflåd
  • Smerter ved at banke let med en finger på bihulerne 
  • Trykkende smerter og ømme kranieknogler, specielt mellem og under øjnene og i panden

Behandling af bihulebetændelse afhænger af i hvor høj grad du oplever smerter og om det er i forbindelse med forkølelse. Oftest efter en forkølelse, får man bihulebetændelse. Her kan man både benytte sig af håndkøbsmedicin og næsespray. Ellers kan man supplere med penicillin, og her skal du have en recept fra egen læge.

For mange virker saltvand også helt udmærket. Du kan skylle næsen med saltvand som du enten kan købe eller selv blande. Saltvandet fortynder slimen så det bliver lettere at pudse næse og trække vejret gennem næsen.

 

Spændingshovedpine

Det er den mest udbredte form for hovedpine og rammer hver tredje dansker op til flere gange om måneden.

Hvis man kigger nærmere på spændingshovedpine, kan det inddeles i tre kategorier.

Den sporadiske hovedpine - oplever man højst en gang om måneden.

Hvis hovedpinen forekommer oftere, hedder det en hyppig episodisk spændingshovedpine

Til sidst er der den kroniske hovedpine som forekommer hver dag eller hver anden dag.

Spændingshovedpinen starter oftest i barne- og ungdomsårene og forekommer hyppigt fra 20-30 års alderen. I forhold til kønsfordelingen så rammer spændingshovedpinen næsten lige mange mænd og kvinder.

Spændingshovedpine kan i mange tilfælde lindres ved at massere der hvor spændingerne opstår, som oftest er ved musklerne omkring nakke og skulder. 

Gaffelhovedet og bullethovedet som medfølger med massagepistolen, er god til at lokalisere mindre muskelgrupper og foretage en dybdegående massage lige der hvor spændingerne opstår. 

 

Migræne

Migræne føles som en dunkende hovedpine som forekommer hos alle uanset alder. Nogle kan opleve kvalme/opkastninger og man er overfølsom over for næsten alle udefrakommende påvirkninger såsom lys og lyd.

Den føles som en pulserende hovedpine som kan vare alt fra et par timer til flere døgn. Migræne opstår typisk før 40 års alderen og kvinder oplever migræne dobbelt så tit end mænd gør. Årsagen til dette kan blandt andet være på grund af kvindernes menstruationscyklus.

Når man har et migræneanfald, bliver størrelsen af hjernens blodkar ændret. Smertefibre i blodårens væg bliver irriterede og nerverne frigør kemikalier, og sender på den måde smertesignaler til hjernen.

Med tiden kan migræne udvikle sig til sygdom for nogle mennesker. 

Hvad kan udløse et migræneanfald?

  • For lidt væske
  • Hormonforandringer
  • Kraftig påvirkning af sanser (høje lyde, skarpe lugte)
  • Uregelmæssige måltider
  • Dårlige søvnvaner
  • Fysisk aktivitet

 

Klynge hovedpine

Det er også kaldt Hortons hovedpine eller cluster hovedpine. Den her form for hovedpine er meget intens og føles som en brændende, borende smerte bag det ene øje mens næsen og øjnene løber i vand.

Oftest varer et anfald omkring 15-180 minutter og man er meget urolig under anfaldene. Når klyngehovedpine anfaldet starter, skal man øjeblikkeligt begynde med behandling.

Symptomer på klyngehovedpine er blandt andet:

  • Hyperintens, borende, brændende smerte bag det ene øje
  • Tåreflod og løbende næse
  • Ofte har man ingen hovedpine mellem anfaldene
  • Øget følsomhed for lys og lyd
  • Kvalme, ligesom ved migræne
  • Man har det svært ved at sidde stille mellem anfaldene
  • Kommer hyppigst om natten

 

Hvordan behandler jeg hovedpine

Rigtig mange tager smertestillende medicin for at kunne klare de slemme smerter. I længden kan det være farligt at tage medicin hver gang, da man kan blive immun og medicinen ville ikke have den samme effekt.

En anden form for behandling af hovedpine kan være afslapning og meditation. Dette kan gøres på flere forskellige måder. Det er forskelligt hvad man finder afslappende og hvordan ens krop får ny energi igen.

Massage har altid været et velkendt emne når der er tale om stress og hovedpine. Når vi får massage, udløser kroppen en masse endorfiner som gør at vi får en dejlig følelse i kroppen. På den måde er vores kroppe helt afslappede og vi glemmer hverdagens stress. 

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Der er et par ting som du selv kan gøre, for at mindske chancen for hovedpine. Dette virker ikke for alle, men hvis du prøver at overholde punkterne så vidt som muligt, så burde det være med til at du undgår hovedpine.

  • Drik rigeligt, spis varieret
  • Få motion og frisk luft dagligt
  • Skriv ned hvornår hovedpinen opstår
  • Tænk over hvor lang tid du bruger foran skærme

 

Massagepistol - en ny trend?

Du har sikkert enten set, hørt eller prøvet en massagepistol. Hvis ikke, så er en massagepistol et værktøj til at kunne massere sig selv hjemme i stuen - men den samme virkning som en professionel massør. Den er super nem at bruge og kan bruges af alle.

Som alt andet, så er en massagepistol ikke et mirakelmiddel. Det kan tage flere dage eller uger inden du ville kunne se resultater. Vi anbefaler at du bruger massagepistolen dagligt eller hver anden dag for de bedste resultater. 

Sådan kan du bruge vores massagepistol:

  1. Tænd for den nede i bunden
  2. Vælg mellem de 5 forskellige hastighedsindstillinger og 4 hoveder
  3. Læn dig tilbage med fødderne oppe så du slapper af i hele kroppen
  4. Start ud med at massere dine skuldre og din nakke da det er oftest der hovedpinen sætter sig
  5. Prøv med forskellige bevægelser, både cirkulære og op/ned bevægelser
  6. Gør dette i op til 10 min, alt afhængigt af hvordan det føles for din krop
  7. Når du er færdig, så drik rigeligt med væske da massagen har sat dit blodomløb i gang
  8. Gentag øvelsen efter behov

Massagepistolen kommer med en oplader, 4 forskellige hoveder samt en rejsetaske. De fire forskellige hoveder kan bruges til forskellige dele på kroppen og du kan læse mere om dem lige her.

 

Du kan læse mere om massagepistolen lige herunder:

https://painhunter.dk/products/massagepistol-inkl-rejsetaske