Ondt i Nakken?
VORES BLOG

Ondt i Nakken?

af Mette Larsen Oct 17, 2022

Nakkesmerter(også kendt som nakkemyalgi) kan komme af mange forskellige årsager, men den hyppigste årsag til nakkesmerte kommer fra dårlig arbejdspositur.

1. Årsager til nakkesmerter
Der er en række forskellige ting, der kan forårsage nakkesmerter, herunder muskelspændinger, dårlig kropsholdning, gigt og diskusprolaps. Hvis du oplever nakkesmerter, er det vigtigt at opsøge en læge for at fastslå årsagen, så du kan få den rette behandling.

2. Behandlinger af nakkesmerter
Der findes en række forskellige behandlinger for nakkesmerter, afhængigt af den underliggende årsag. Hvis dine nakkesmerter f.eks. skyldes muskelspændinger, kan du blive rådet til at hvile, lægge is på området og tage smertestillende medicin i håndkøb. Hvis dine nakkesmerter er forårsaget af gigt, kan du få ordineret medicin eller fysioterapi.

3. Hjemmehjælpemidler mod nakkesmerter
Ud over konventionelle behandlinger findes der også en række hjemmemidler, der kan hjælpe med at lindre nakkesmerter. For eksempel kan det hjælpe med at reducere betændelse og smerte at anvende en varmepude eller ispose  samt massage apparater på det berørte område. Det kan også være nyttigt at tage et varmt bad. 

4. Øvelser mod nakkesmerter
Visse øvelser kan også hjælpe med at lindre nakkesmerter og forbedre bevægelsesomfanget. For eksempel kan det at bevæge hovedet forsigtigt fra side til side eller op og ned hjælpe med at løsne stramme muskler. Det kan også være gavnligt at lave blide strækøvelser. Det er vigtigt at rådføre sig med en læge eller fysioterapeut, før man begynder på en ny øvelsesrutine.

5. Hvornår skal du gå til lægen
Hvis dine nakkesmerter ikke forbedres med hjemmebehandling efter et par dage, eller hvis de bliver værre, er det vigtigt at opsøge en læge, så de kan udelukke eventuelle alvorlige underliggende årsager. Hvis du desuden oplever følelsesløshed, prikken eller svaghed i arme eller ben, er det vigtigt at søge læge med det samme, da dette kan være tegn på et mere alvorligt problem som f.eks. en diskusprolaps.

6. Forebyggelse af nakkesmerter
Der er et par ting, du kan gøre for at forebygge, at nakkesmerter overhovedet opstår. For eksempel kan en god kropsholdning, når du sidder, står og sover, være med til at mindske belastningen på nakkens muskler og led. Desuden kan en sund vægt og regelmæssig motionering bidrage til at reducere risikoen for at udvikle gigt i nakken

 

NYHED HOS PAINHUNTER - Rygstøtte!

Hvis du lige som de fleste er på sociale medier, har du nok set flere forskellige gode video'er med guides til forskellige positioner der kan løsne din ryg for at frigøre din nakke, det er dog vigtigt at forstå at flere af disse video'er løser forskellige problemer, som også er relevante, du bliver nødt til at have en generel ide om hvad der ligger bag din nakkesmerte, om det er uligevægtig fordeling af vægt båret eller hvis det er statisk dårlig arbejdspositur eller en større skjult skade. 

BEMÆRK: Hvis din nakkesmerte stråler ud i fingrene kan der være taler om diskusprolaps, dette er meget seriøst og bør tilses af læge uden tøven.

Hos Painhunter samarbejder vi med flere forskellige professionelle med ekspertise i netop sport og smerte, der er bred enighed om at det ikke er en holdbar løsning blot at behandle smerten. Det vil altid være langt den bedste løsning at finde roden til problemet og rette op for at undgå at smerten vender tilbage. 

Nakkesmerter kommer oftest ved dårlig arbejdspositur og kan starte fra toppen af rygsøjlen ved skulderbladene, Den kan også komme ved lænden grundet statisk sidde position og for lidt bevægelse. 

Konkrete råd til strækøvelser

  1. Fold fingrene bag nakken og pres albuerne op ved hjælp af en væg eller dør.(retter din skulderblads røgsøjle positur). i 30 sekunder.
  2. Læg dig fladt på maven og tag 1 minut fladt på maven, derefter 1 minut på albuerne og sidst 1 minut ved afsæt i fuld armslængde.(løsner lænd).
  3. På en stol sæt dig og læn dine albuer på dine lår, lad din hage presse ind mod dit bryst og ret dig langsomt op, bøj dig tilbage mod dine knæ og hold dine arme over kors, ret din ryg og hold dit hoved ret og læn dig derefter tilbage op til fuld ret ryg. 

Vi kan også behandle "TrænSmertenVæk" appen(både iOS & Android). Samt følgende Guide fra sundhed.dk https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/knogler-muskler-og-led/oevelsesfilm/nakkeoevelser/nakkeoevelse-introduktionsfilm/ 

Strækøvelser og træning for at undgå smerte er en meget effektiv løsning mod smerten, men det fjerner desværre ikke selve roden af problemet. I denne artikel er fokus dårlig arbejdspositur og derfor vil en rygstøtte som nedenstående være en fantastisk løsning, sammen med en nakke massage med varme for at løsne for spændingen. 

Hvis du gerne vil af med dine smerter i nakken kan vi roligt anbefale Copper Fit Skulder & Rygstøtte, Sharper Image Massagebælte til nakke og skuldre og Sharper Image Fit Roller med vibration. 

Vores nye Copper Fit Skulder & Rygstøtte med ergonomisk korrekt støtte minder dig om at justere din nakke-, skulder- og rygposition for korrekt justering. Rygstøtte hjælper med at lindre dårlig kropsholdning og positur-relaterede smerter, der øger sandsynligheden for nakke-, ryg- og skuldersmerter.

Den vibrerende massage-rulle, løsner stive og ømme muskler. Den er nem at tage med overalt og perfekt til skinnebens og nakkesmerter. Går ned og arbejder i det dybe væv og rammer kroppens trigger points ligesom traditionel shiatsu-massage.

Sharper Image Massager Realtouch Wireless Neck and Back With Heat har 4 gel massageknopper, som giver en imponerende shiatsu massage med valgfri varmeterapi, der blødgør og løsner op for muskelspændinger i hele kroppen. 

Du kan bestille alle tre herunder: